
Yazımıza takipçi kelimesinin anlamını açıklayarak başlayalım.
Tdk: takip eden, izleyen kimse olarak belirtmiş. Bir marka ve şahış hesabının takipçileri özetle yaptığı işleri, onu merak eden, seven kitle diyebiliriz. Aslında bu anlamdan bile takipçi satın almanın anlamsızlığı belli olabiliyor. Tam olarak anlayamadık diyenler için 4 maddede neden instagramda takipçi satın almamalısınız?
1. Onlar insan değil!
Evet en önemli sorun onların gerçek olmamaları. İnstagramda takipçi satın almak ve gönderilere otomatik yorum yaptırmak cazip gelebilir. Saatler içerisinde birçok takipçiniz ve yorumunuz var gibi görülebilirsiniz. Fakat hizmetinizi veya ürününüzü gerçekten ilgilenen kişilerle organik olarak büyütmemiş oluyorsunuz. Birçok instagram kullanıcı instagram botlarına akıllıca davranır ve bot kullandığınız fark etmeye başlarsa markanıza olumsuz tepki verebilir.
Bu aynı zamanda takipçi oranınıza karşılık etkileşimin düşük olmasına sebep olacaktır. Çünkü satın alınan takipçiler sizinle etkileşime girmez web sitenize tıklamaz. Etkileşim markanızı geliştirecek ve size daha fazla iş getirecek olan şeydir.
2. Marka İtibarını Yok Etme
Binlerce takipçiniz varsa ancak her fotoğrafta yalnızca üç beğeni alırsanız, hesabınız gerçekten şüpheli görünecektir. İnsanların markanıza inanmasını ve işletmenizi kullanmasını istiyorsanız onlara orjinal olduğunuzu göstermeniz gerekir. Güven yoksa markada yoktur diyebiliriz.
3. Müşteri Adaylarınız Size Güvenmeyecek
Instagram sayfanızla karşılaşan kişiler, takipçilerinizi satın aldığınızdan şüphelenirse, size güvenmeme ihtimali vardır, güven marka imajı için önemli bir adımdır.
4. Takipçi Sayısı Her Şey Değil!
İnsanların yüksek bir takipçisi varsa, bir Instagram sayfasını takip etme olasılıklarının daha yüksek olduğunu varsaymak kolay olsa da, bu aslında doğru değildir. Bir restoransanız ve potansiyel müşteriler sayfanıza bakıyorsa, aşağıdakilere odaklanmayacaklardır. Sayfanız net, yüksek kaliteli fotoğraflarla doluysa ve düzenli olarak kullanıcılarla yayın gönderip etkileşime giriyorsanız, bu yeterli olacaktır.
Diğer zararları listelemek gerekirse:
• Etkisiz bir profile sahip olmanıza neden olur.
• Paylaşım yaptığınız gönderilerden istediğiniz geri dönüşleri alamazsınız.
• Sayfada verilen reklamların boşa gitmesine neden olur.
• Alınan takipçiler daha sonra silineceği için bir anda yükselen takipçi sayınızın aniden düşmesine neden olur.
Sosyal Medya Hesaplarını organik olarak nasıl büyütebiliriz ?
Bu listeden sonra sahte takipçi satın alacağınızı pek düşünmüyoruz. Organik olarak hesabınızı büyütmek en doğru ve mantıklı yaklaşım. Böylelikle sizinle ilgilenen heyecan duyan kişilere ulaşmış olacaksınız. Bu da etkileşim oranlarınızı arttıracak. Haliyle getirileriniz yükselecektir. Hesap optimizasyon konusunda doğru tercihler yapmanızı sağlar.
Sosyal Medya Hesaplarını organik olarak nasıl büyütebiliriz ?
1. Düzenli İçerik Üretin (Günde En Az 1)
Instagram’da ne sıklıkta paylaşım yapmanız gerektiği konusunda kesin bir kural olmasa da sosyal medya kullanıcıların takip etmenden önce baktıkları nokta bu hesap ne kadar aktif? Aynı doğrultuda aktif olmayan hesap ve kanalları takipten çıkmakları beklenen bir durum.
2. Videonun Gücüne inanın
Instagram’daki videolar, takipçilerinize kim olduğunuz ve neyle ilgili olduğunuz hakkında daha kapsamlı bir hikâye anlatmanın bulunmaz bir yoludur. İçeriklerinizi video şeklinde üretmeniz kullanıcıların hoşuna gidecektir.
3. Hashtag Etkisi
Hashtag’ler, belirli ilgi alanlarına sahip insanları çekerek potansiyel müşterileri çekmek için harika bir yol olabilir. Doğru kullandığınız taktirde kitlelere ulaşmak hiç zor değil.
En iyi sonucu elde etmek için hastag araştırması yapın ve içeriğinizle ile alakalı hashtag’leri kullandığınızdan emin olun.
4. Kitlenizle Etkileşime Geçin
Yeni gelen güncellemelerle beraber kitlenizle etkileşim için birçok yönteminiz var. Anketler, Canlı yayınlar, Soru-Cevap etkinlikleri. Onları bu oyuna dahil edin böylece takipçileriniz sayfanızı başka kullanıcılara tavsiye edecektir.
Kaynaklar:
https://sozluk.gov.tr/
https://blog.hubspot.com/
https://influencermarketinghub.com/
Yazar
Tuğba Aygün
Digital Marketing Specialist